Otromba sárga csillag

 2012.11.27. 17:00

Végre valaki felhívta a figyelmet a Gyöngyösi Márton parlamenti beszéde ellen tiltakozásból kitűzött sárga csillagok ízléstelenségére és politikai performansz-jellegére. Az még hagyján, hogy Schmuck Andor, az ország nagy többsége által komolytalannak és bohócnak tartott totálisan érdektelen politikus, aki mindig egy épp megalakult vagy újjászerveződött mikro- vagy inkább nanopárt vezetőjeként szerepelteti magát a nyilvánosság előtt, bejelenti, hogy a jobbikos parlamenti képviselő szavai ellen tiltakozva sárga csillagot fog viselni, de hogy ezt tegyék olyan politikusok is, akik magukat hiteles, felelősen gondolkodó és kormányozni képes erők képviselőiként határozzák meg, finoman szólva hiteltelenséget és felelőtlenséget sugároz.

Azért, mert a jobboldal, és ezáltal a jobboldali kormányzat, általában nem szokott mindenkit meggyőző módon elhatárolódni az ilyen jellegű megnyilvánulásoktól - nyilvánvaló, hogy a megnyerni vagy megtartani kívánt radikálisabb szavazók miatt -, még nem jogosítja fel a baloldalt arra, hogy hisztériázzon és hülyeségeket mondjon vagy csináljon. Hogy be kellene tiltani a Jobbikot? Hogy? Egy pártot? Betiltani? Mégis hogyan? És még ha sikerülne is elérni, mi értelme lenne? Talán kevesebb antiszemita lenne Magyarországon? És miért kell a Fidesz intézkedései és a zsidózás között párhuzamot vonni? Talán a rossz kormányzás és az antiszemitizmus ugyanabba a problémakörbe tartozik? És tényleg a sárga csillag kitűzése az antiszemitizmus elleni tiltakozás és a zsidókkal szembeni szolidaritás kifejezésének vagy legmegfelelőbb módja? Vagy netán az előbb említett rossz kormányzás elleni tiltakozásé?

Egy ilyen helyzetben a politikusok részéről higgadt és világos tartalmú, nyilatkozatokra és tettekre lenne szükség, lehetőleg félretéve a pártok és táborok szembenállását, nem pedig politikai performanszokra, pártok betiltásának kezdeményezésére, korábbi közleményekből összeollózott nyilatkozatokra és a rossz kormányzás és az antiszemitizmus azonosítására. Olyanfajta fellépésre, amely azt mutatja, értik azt, amiről beszélnek, és nemcsak egy adott pillanatban vagy összefüggésben érdekli őket a probléma, és nemcsak a választók érzelmeinek manipulálása vagy a politikai ellenfelek becsmérlése erejéig. 

Azok, akik ma sárga csillagot viselnek a parlamentben vagy demonstrációkon, talán bele se gondolnak abba, hogy mennyire otromba és ízléstelen mások szenvedéseiből politikai tőkét kovácsolni. Vagy hogy mennyire demagóg a Jobbik betiltásáról beszélni, vagy a kormányzati teljesítményt és az antiszemitizmust egy lapon emlegetni. Tiltakoznak, ám e megynyilvánulások egyértelműen azt mutatják, ők maguk sem tudják, pontosan miért és mi ellen: ezeknek a politikusoknak semmiféle értelmes elgondolásuk nincs a Holokausztról, az antiszemitizmusról vagy akár a szélsőjobboldalról. Helyette csak átgondolatlan és ösztönszerű reakciók vannak. Beidegződések, amelyek még a legtudatosabb és legátgondoltabb cselekvéseket, a leggondosabban megtervezett koncepciókat is áthatják. És sajnos nemcsak itt, hanem másutt is, mindenben és mindenütt. És sajnos nem túl nagy az esély arra, hogy ez 2014-ig (vagy utána) érdemben változzon.

Címkék: mszp fidesz parlament zsidó jobbik antiszemitizmus i szélsőjobboldal dk Gyöngyösi Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://reflexblog.blog.hu/api/trackback/id/tr864930112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

margueritka 2012.11.27. 19:29:24

Amíg ilyen beírások születnek, marad a jelenlegi antidemokratikus helyzet. Akinek ez performansz, az nem sokat ért a világból!

Wilkomirski 2012.11.27. 20:02:43

@margueritka: Arról van szó, hogy talán nem elég meggyőző és hiteles annak a tiltakozása, aki az elmúlt 20 évben - akár még hatalmi pozícióban is - lényegében semmit sem tett azért, hogy Magyarországon ne nyerjenek egyre nagyobb teret a nácik. Az meg megint más kérdés, hogy aki ma bírálja a magát demokratikusnak nevező ellenzék egyes csoportjait, azt hajlamosak a fidesz és az antidemokratikus orbánizmus segítőjeként feltüntetni.

A sárga csillag kitűzésével kapcsolatban megfogalmazott vélemény kizárólag politikusokra vonatkozik, civilekre nem.

aronsatie 2012.11.27. 20:31:19

@Wilkomirski: Lassan az az érzésem, ezt az országot csupa elmebeteg lakja. Pontosan mi a fenét vársz egy politikustól egy ilyen helyzetben, ha ez a gesztus nem felel meg?

Wilkomirski 2012.11.27. 21:24:25

@aronsatie: Egy magyar politikus azért ne tűzzön ki sárga csillagot, mert ezzel valami olyasmit is kifejez, akár akarja, akár nem, hogy a magyar közösség vagy annak az általa képviselt része közösséget vagy szolidaritást vállal a zsidó közösséggel, és különösen annak a háborús időkben elpusztított tagjaival. Ez csak azért problematikus, mert ez az ország mind a mai napig nem nézett szembe tisztességesen saját szerepével a zsidóirtásokban és a zsidósághoz való általános viszonyával.
süti beállítások módosítása