Államfő

 2013.03.14. 12:44

Manapság sokaknak igen nehéz lehet államfőnek lenni. Nehéz, de nem a feladattal járó nehézségek vagy az egyénre nehezedő nyomás, hanem sokkal inkább a jelölés és a kinevezés mögött megbúvó háttéralkuk és a hatalom tényleges birtoklóinak szándékai és számításai, valamint az elnök személyisége miatt. Nehéz lehet, mert már jelölésekor sem tud nemet mondani, később meg végképp nem. Jelleméből következik, hogy már eleve lehetetlen, hogy önálló döntéseket hozzon, képtelen bármire is nemet mondani, ahogyan igent sem mond magától. Csak mások igenjének és nemének képes hangot adni. Szerepét meggyőződéssel vállalja és viseli, de túl gyenge ahhoz, hogy belátásait és ítéleteit az erő ellenében hangoztassa. Ezért vasfegyelemre és önmérsékletre van szüksége, hiszen gyenge. Mások könnyűszerrel legyűrik, viszont könnyen áldozatul eshet saját énje csábításainak is.

Így működik alapjáraton a mi elnökünk. A tehetetlenségből és a döntésképtelenség érzéséből fakadó összeütközéseit, ellentmondásait saját szerepével és másoknak megfelelni akarásával csak úgy tudja feloldani, ha felszámolja önmagát. Ha van még benne egy kis erő és lemond, akkor talán megmenekül, de ha nem mond le, hanem szolgai hűséggel végzi feladatát, akkor örökre elnök marad. Ha pedig a rá bízott feladatnak szegül ellen, tehát valódi hatalommal bíró elnökként kezd viselkedni, akkor mások semmisítik meg.

Benedek lemondott. Nem bírta tovább. Ami tudomására jutott, arról csak utódja beszélhet majd. Saját tehetetlenségét és tenni nem akarását visszavonulásával pedig jövőbeli, eddig még meg nem tett, de innentől fogva megteendő cselekedetekre váltotta, hogy aztán eljöhessen Ferenc, akinek esze ágában sincs eleget tennie a felszólításnak.

János viszont kevésbé érezte tehetetlennek magát, mert - nem látva már a megválasztásakor hangoztatott roppant nagy felelősséget, csak a vele szemben álló iszonyatos erejű hatalmat - eldöntötte: elnök marad. Nem mondhatott nemet, de nem is mondott le, sőt, valójában az államfői hivatalt degradáló alkotmánymódosítás aláírásával vált igazán Orbán elnökévé. Igent mondott a neki címzett államfői méltóságra, és már csak az a kérdés, mit fog válaszolni, ha ura megkérdezi: "És hogyan szólíthatlak ezentúl, János?" "Pálnak, uram" - hangzik majd a biztos válasz.

Címkék: pápa áder jános orbán viktor államfő alaptörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://reflexblog.blog.hu/api/trackback/id/tr505134297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CatiLina · http://jusztitia.blog.hu/ 2013.03.14. 15:53:27

Ez jó:
- Mi lett vele?
- Pállá vált.

Larry Silverstein 2013.03.15. 00:14:05

Jajodajademokrácia.

Várjunk ez már volt tavaly.

s 2013.03.15. 00:44:13

Bepállott, mint gyereksegg a pelenkába. (Woody Allen)

s 2013.03.15. 00:50:07

Nem sokra tartom az olyan elnököket, akiket csak úgy jelölnek, aztán már azok is. Szerintem látszik is az eredményen. Valami küzdelemnek azért lennie kellene, nem? Az összes valamire való vezető megküzdött a pozíciójáért, nem csak úgy belepottyant. Szerintem itt van a kutya elásva. A köztársasági elnöki pozíció egy pöcegödör, jánosunk meg egy darab szar, ami csak belepottyant. Bocs, janó, az ilyesmit el kell mondani.

J.W. Booth 2013.03.15. 01:15:19

Ádernak nem volt más választása, alá kellett írnia.
Nem a lelkiismerete miatt, hanem valószínűleg egyértelmű utasítást kapott rá, nagyjából így:

"Bazmeg, János, ha nem írod alá és (még te is) hülyét csinálsz belőlem, akkor neked annyi. Az eddigi szívózásaidat még régi ismeretségünkre való tekintettel elnézem, de ha most gondolkodni mersz, akkor nemsokára a Szijjártó ül a helyeden."

Ennyit a gondolkodás szabadságáról. Egy borzalmas ember egyszemélyes játszótere lett az ország.

ügyfélszolgálatos 2013.03.15. 02:35:53

@Larry Silverstein: Még nem de a pártközpontodban már dolgoznak rajta.

xvxvxv 2013.03.15. 07:00:07

@Larry Silverstein: na mi van, fideszcseléd? milyen érzés a szolga-fajtádnak a magyart megalázó, alapvető jogait lehugyozó, rajtunk zsírosodó bolsi gazdáidat ünnepelni?

mennyit löknek havonta neked, cseléd? mennyiért köpködöd a Hazánkat, fideszcseléd?

vannak kölykeid? ők tudják, hogy talpnyalással keresi az apjuk a kenyerét? biztos nem, mert szembeköpnének.

felcsutisuttyo 2013.03.15. 07:16:00

Ez nem államfő, ez az egyik Buga Jakab....a három közül.
Köteles házmester a kapával a szájában, meg a Nemzeti Gazember)
Ezeket hármukat kitaníttattuk a közpénzen, soha nem dolgoztak, 1989 óta a Nép ellen uszítanak, a totális hatalom megszerzéséért.
De ebbe bele fognak dögleni, minta Román Gazember 1989 ben!

felcsutisuttyo 2013.03.15. 07:17:35

NEMZETI SZAROK KORMÁNYA meglátja hamarosan. hogy az EGYÜTTMŰKÖDÉS ELLENÜK LESZ--és kemény NEM lesz azaz NEMZETI ELLENÁLLÁS MOZGALOM LESZ..és a DIKTATÚRA MEG LESZ DÖNTEVE !!!-ha kell nem demokratikus úton( mert egy Diktatúrát Demokratikus úton nem lehet megdönteni)
MOST TÉNYLEG:

Talpra Magyar!
az ország szakadékba zuhan,
Szar a Fidesz kormányunk,
Ellopta az alkotmányunk.
Vissza fogjuk szerezni
és a Nemzeti Szart el fogjuk temetni!
süti beállítások módosítása