Lehet-e még Együtt?

 2012.11.19. 18:01

Mielőtt még az LMP-ről végleg lemondanánk vasárnapi döntése után, érdemes lenne megvizsgálni két idevágó kérdéskört. 1. Vajon a most született döntés végérvényes, visszavonhatatlan, megváltoztathatatlan? És amennyiben nem az, várható-e a közeljövőben újabb döntés? 2. Vajon az Együtt 2014 mozgalom jelenlegi formájában, szervezeti és személyi hátterével alkalmas-e arra, hogy pártok csatlakozhassanak hozzá? És vajon rendelkezik-e mindazokkal az adottságokkal, amelyek ismeretében egy párt, pl. az LMP értelmes és felelős döntést tud hozni a csatlakozás vagy csatlakozási tárgyalások tekintetében?

E két kérdés pedig az LMP most hozott döntése esetében igen szorosan összefügg. Vélhetően olyan határozatról van szó, amely a mozgalom és az LMP-n belüli, illetve a kettejük közötti viták formálódásával változhat. Ami most az LMP és ami most az Együtt 2014, az valószínűleg még nem annyira kompatibilis, amennyire azt egyesek gondolták, így talán kissé elhamarkodott volt a csatlakozási tárgyalások időzítése. Érthető, hogy a mozgalom önmagát a benne résztvevők révén képes úgy definiálni, hogy az számukra elfogadható legyen, így az LMP fontos része annak, hogy a mozgalom az LMP számára elfogadható lehessen. Viszont ha a párt tagságának egy jelentős része ezt ilyen vagy olyan okokból eleve járhatatlan útnak tartja, akkor egyrészt a párton belül még sokat kell vitáznia az ellentétes álláspontot képviselő feleknek, másrészt a mozgalomnak másokkal együtt kell "LMP-kompatibilissá" válnia. Például civilekkel, értelmiségiekkel - ahogyan azt eredetileg tervezték. Mert ugye - Bajnai szerint - mégis csak 25 évre kell megállapodni a legfőbb közös értékekben. És nem az LMP miatt, hanem azért, hogy végre tényleg legyen más a politika.

Vagyis mindenképp egy kétoldalú dologról van szó, egy olyan folyamatról, amelynek jelen pillanatban lehet, hogy nem a "csatlakozási tárgyalás" a legjobb formája. Sokkal inkább kötetlen párbeszédre és mindenféle elköteleződéstől mentes egymáshoz közeledésre lenne szükség. Hol van még az Együtt 2014 attól, hogy parlamenti pártokat integráljon? Előbb a választók, aztán a civilek, aztán a politikusok - mondta Bajnai. Már pedig kétségkívül fontos a sorrend. És hol van még az LMP attól, hogy ne az "igen,de.." és az "egyáltalán nem" legyen a kongresszuson a két alternatíva, hanem mondjuk az "igen,de..." valamely két változata? Egyelőre nagyon távol. És majd ha az Együtt 2014-nek sikerül hozzávetőlegesen pontosan megbecsülhető méretű támogatói bázist, civileket, értelmiségieket maga köré gyűjteni, akik adott esetben a hidat képezhetik az Együtt 2014 és az LMP között, és akik képesek elhitetni a szkeptikus LMP-sekkel is, hogy alkalomadtán akár Bajnaiék alternatívái is lehetnének, továbbá, ha a szkeptikus LMP-sek eljutnának oda, hogy egy esetleges együttműködést volt szocialista kormánytagokkal (is) ne saját személyes kudarcként és önállóságuk, identitásuk feladásaként éljék meg, akkor talán érdemes lenne valamiről tárgyalni, ami több, mint az Orbán-kormány legyőzése a 2014-es választásokon.

Ezeket a kérdéseket mindenképp szem előtt kellene tartanunk ahhoz, hogy világosabban láthassuk, mi is történt az Együtt 2014 és az LMP között az elmúlt 1-2 hétben. A választóknak nem hibáztatni, hanem segíteni kellene a feleket. Az LMP-t azért, mert jelenlegi helyzetük tarthatatlan, az Együtt 2014-et pedig azért, mert a vasárnapi döntéssel egy fontos szövetséges mondott nemet, aki ráadásul az "első meghívott", tehát szimbolikus jelentőséggel is bír a mozgalom számára. Így világos, hogy a most kialakult helyzet nem megváltoztathatatlan, sőt, változni fog, viszont most még talán nem "csatlakozásról", "tárgyalásról", "feltételekről" kellene beszélni.

Az Együtt 2014 szervezeti jellegét eddig csak szimbolikus aktusokban (közös szereplések, alapvetések lefektetése, közös aláírás, stb.) érhettük tetten; a valódi szervezetépítés közel sem ilyen egyszerű. Az LMP viszont - akármennyire is "természetes szövetségese" mondjuk a Millának - mégis csak egy kézzel fogható, meghatározott intézményes formában működő szervezet, egy párt, amely ráadásul a parlamentben önálló képviselőcsoporttal rendelkezik. Egy ilyen szervezeten pedig nem lehet egyik pillanatról a másikra keresztülnyomni egy olyan akaratot, amely ma még - úgy látszik - nincs is többségben. Nem is biztos, hogy érdemes. Valószínűleg a Bajnai által felállított sorrend sem véletlen. Persze nem törvényszerű. De van jelentősége.

Persze legfontosabb a párbeszéd és a jól időzített lépések. Ha az Együtt 2014 nem tud eleget tenni ennek, és adott esetben pártok, szervezetek szakadnak szét miatta, akkor léte teljesen értelmetlenné válik, hiszen célja a szervezetek egyesítése, nem pedig azok szétszakítása lenne. Már pedig ha nem sikerül az LMP egyik felét bevinni a mozgalomba, és ez egy másik esetben más szervezetekkel is megismétlődik, akkor az Együtt 2014 értelmét veszti. Így hát nemcsak a csatlakozóknak, hanem a mozgalomnak is komoly a tét. Remélhetőleg ezt a Bajnai-Juhász-Kónya trió is belátja.

Címkék: bajnai gordon milla szolidaritás haza és haladás lmp juhász péter kónya péter együtt 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://reflexblog.blog.hu/api/trackback/id/tr454913506

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A lufi kipukkadt – de Bajnai még mindig le akarja fedni az LMP-t 2012.11.20. 14:04:36

Bár a pezsgők már be voltak hűtve, végül másfajta pukkanás hallatszott Bajnai és a MILLA E14-es csoportja felől, lufipukkanás. De mielőtt tovább mennénk, szeretnénk együttérzésünket kifejezni minden LMP-s felé, akiknek az elképzelése, akarata nem valós...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.20. 11:15:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.28. 22:56:41

" így talán kissé elhamarkodott volt a csatlakozási tárgyalások időzítése."

ez hülyeség. tanácskozni simán lehetett volna róla. bárkivel lehet tanácskozni, akivel az ember lát némi lehetőséget. nem kell, hogy bármi ki legyen forrva, hiszen pont ez a tanácskozás lényege.

az LMP amit most döntött, azt nehezen szívhatja vissza. elqrták. eléggé végérvényesen. nem mondom, hogy lehetetlen visszajönni, de akkor nagyon sokat kell fizetniük.

Schiffer és Karácsony nem is sompolyoghat vissza az E14-hez. SOHA.

Wilkomirski 2012.11.30. 08:19:45

@Brendel Mátyás: Azért eléggé egyértelmű, hogy az E14 végső soron "csatlakozókat" vár, és ezt az LMP is érezte. A döntésük egyébként világos, csak elég rosszul kommunikálták, és ennek a pártnak ezen a téren vannak a legnagyobb hiányosságai.

Ott van pl. vele szemben az MSZP, akik kb. ugyanazt mondják, (ők sem akarnak még "csatlakozni"), csak sokkal jobban kommunikálnak, és úgy tűnik, mostanra stratégiájuk is van (most küldtek szét vmi párbeszédre való felhívást).

Azért szerintem még semmi sincs veszve, nyilván minden további párbeszéd az erőviszonyoknak megfelelően fog alakulni, és szinte biztos, hogy 2014-ben közös ellenzéki jelöltek leszek, ha marad a választási törvény - csak mondjuk 2-3-4 pártlogó lesz a plakáton, nem egy.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.30. 09:22:58

@Wilkomirski:

"Azért eléggé egyértelmű, hogy az E14 végső soron "csatlakozókat" vár, és ezt az LMP is érezte."

szerintem az az egyértelmű, hogy az E14 közös jelölt, külön lista alapon képzeli a dolgot. ezt meg még Schiffer is elképzelhetőnek tartja:

fn.hir24.hu/interju/2012/11/28/schiffer-hahaha/

az is egyértelmű, hogy az E14 nem párt.

tehát szerintem az LMP itt eléggé téves benyomás alapján reagált durván negatívat.

" A döntésük egyébként világos"

ugyanezen riport szerint a döntésük még Jávornak sem világos. tehát még az LMP sem tudja pontosan, mit döntött.

"Ott van pl. vele szemben az MSZP, akik kb. ugyanazt mondják, (ők sem akarnak még "csatlakozni"), csak sokkal jobban kommunikálnak"

de ők olyan helyzetben is vannak, ahol ezt megtehetik. más az alkupozíció. az MSZP nem fog kiesni a parlamentből.

"nyilván minden további párbeszéd az erőviszonyoknak megfelelően fog alakulni"

így van. az LMP baja pedig az, hogy ignorálja az erőviszonyt. az LMP-nek pár százalék ereje van. ezen az alapon nem lehet a schifferizmust csinálni.

"szinte biztos, hogy 2014-ben közös ellenzéki jelöltek leszek"

ha az LMP később adja be a derekát, akkor sokkal rosszabb pozícióban lesz. az lenne aztán az igazi elqrás, ha végül belemennének, és akkor már térden csúszva mennének be a közös jelöltbe. na akkor már nagyon gyenge pozícióból lehet majd alkudozni, annyit is fognak kapni.

Wilkomirski 2012.11.30. 10:24:46

@Brendel Mátyás:

(Elöször is elnezest az ekezetekert...)

"szerintem az az egyértelmű, hogy az E14 közös jelölt, külön lista alapon képzeli a dolgot"

Szamomra ez annyira nem egyertelmü... Amugy Konya Peter a minap a partta alakulas lehetösegeröl is beszelt többek között az ATV-ben (Egyenes beszed), de nyilvanvalo, hogy meg nem döntöttek a kerdesben...

"ugyanezen riport szerint a döntésük még Jávornak sem világos. tehát még az LMP sem tudja pontosan, mit döntött"

oke, elismerem, hogy valoszinüleg nagy a kaosz az LMP-s fejekben, meg akkor is, ha sokszor azt mondjak, tudjak ök, hogy miröl döntöttek, mit akarnak. Szerintem elsösorban a rossz kommunikacio, a tapasztalatok hianya es a parton belüli kibekithetetlen ellentet a döntö - igy születhetett meg egy finoman szolva furcsa döntes. Lehet tanulni belöle, mert nyilvan lesznek (vannak) következmenyei.

"az LMP baja pedig az, hogy ignorálja az erőviszonyt"

Abbol indulok ki, hogy ezek az eröviszonyok meg nagyon sokat valtozhatnak. 2 honappal ezelött meg nem is volt E14, most meg mar - a közvelemeny-kutatasok atlagat tekintve - kb. 10%-os part. Ez persze meg valtozhat, növekedhet, de afelöl ne legyenek illuzioink, hogy jelenlegi formajaban kepes megszolitani a bizonytalanok nagy tömeget kepezö jobbközep szavazokat, akik eddig egesz eletükben a fideszt tamogattak, es csak most tantorodtak el (ismerek ilyen embereket). Persze nyilvan ez meg valtozhat, de nem sok eselyt latok ra. Ugyanigy ennyi erövel az LMP-nek is lehetne eselye megszolitani ezeket a szavazokat, ha vegre elkezdene kicsit jobban kommunikalni, mert amugy fontos temakrol beszelnek (de amugy szerintem az ö sikerüknek sem olyan nagy az eselye). Schiffer amugy egeszen biztosan alkalmatlan arra, hogy vonzo partot csinaljon az LMP-böl, hiaba vannak amugy ertelmes gondolatai. (Szerintem ez ebböl a beszelgetesböl egyertelmüen kiderül www.youtube.com/watch?v=LK6DBkag6fs )

Az LMP-nek szerintem elsösorban egy olyan partta kell valnia, amely a valasztok szelesebb tömege szamara is komolyan vehetö. Es nem attol lesz az, hogy beall az E14-be, hanem attol, hogy vilagos, egyertelmü politikai üzeneteket fogalmaznak meg, tudjak, mit akarnak, es mindezt ugy adjak elö, hogy szerethetöek legyenek a valasztok szamara. Es hat eddig nem igazan ez volt az erössegük... Nem vagyok optimista velük kapcsolatban, de 2014-ig meg nagyon sok minden törtenhet...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.30. 11:21:15

Az LMP sokkal jobban jött volna a kommunikációjával, ha tárgyalnak. Aztán ha vállalhatatlan dologba ütköznek, akkor persze nem mennek bele.

És akkor nagyon világosan lehetett volna kommunikálni, hogy mibe és miért nem mennek bele. Most annyit kommunikáltak, hogy antiszociális, korlátolt banda.

"Abbol indulok ki, hogy ezek az eröviszonyok meg nagyon sokat valtozhatnak."

2 éve nem nagyon változik. Még változhat úgy, hogy az LMP lemegy nullára.

Ha az LMP egy év múlva 15 százalékon lesz, akkor még mindig érdemes lett volna a közös jelöltekről tárgyalni. 15 százalékkal ugyanis legfeljebb egy budapesti nyertes képviselőt lehet összehozni.

És az E14-gyel erről úgyis csak jövőre lett volna tárgyalás. Bajnai ezt is hangsúlyozta.

15 százalékkal az LMP-nek még mindig össze kell fognia, ha le akarja váltani Orbánt.

De ami reális az inkább az, hogy az LMP ezzel lenullázta magát, és egy év múlva csak a térden csúszás lesz opció. Vagy már az sem.

" 2 honappal ezelött meg nem is volt E14, most meg mar - a közvelemeny-kutatasok atlagat tekintve - kb. 10%-os part."

no igen, de az LMP erről nem álmodozhat.

"Ugyanigy ennyi erövel az LMP-nek is lehetne eselye megszolitani ezeket a szavazokat"

két éve szól0tják. nem tudják. le kéne vonni a tanulságot! aki még a saját hibájából sem tanul, az meg fog halni.

"Az LMP-nek szerintem elsösorban egy olyan partta kell valnia, amely a valasztok szelesebb tömege szamara is komolyan vehetö. Es nem attol lesz az, hogy beall az E14-be"

de. azzal, hog tárgal az E14-gyel igazolta volna, hogy nem egy antiszociális korlátolt banda, hanem egy kompromisszum és megoldásképes szervezet. most igazolták, hogy antiszociális banda. nem fog növekedni a támogatottságuk. meg lehet majd nézni.

egyébként azt tehetné még az LMP, hogy gyurcsányutáló pártból tényleg zöld párt lesz:

piroslapok.blog.hu/2012/11/19/mit_tanulhat_az_lmp_a_nemet_zoldektol

Wilkomirski 2012.11.30. 13:59:53

@Brendel Mátyás: Jo, oke, tegyük fel, hogy belemennek a dologba es targyalnak. De attol meg ott vannak a "Schifferistak", akik elutasitjak az együttmüködest, es ök megakaszthatjak vagy mas iranyba vihetik az egeszet. De hiaba nyertek ök most, meg mindig ott vannak azok, akik meg hatarozottan targyalni, együttmüködni akartak, es akik legalabb ugyanannyian vannak, ugyhogy varjuk ki a veget.

Amugy örülnek, ha az LMP-böl egy tökös kis zöldpart lenne, ami adott esetben meg koaliciokepes is, de ennek most egyelöre nincs sok eselye. A nyugati zöld mozgalmak, akik a peldat jelentenek, 30 eve vagy meg regebben kezdtek szervezödni, velük szemben az LMP most kb. 4 eve letezik es teljesen mas hatterü (nemcsak zöld) emberek is reszet kepezik. A nyugati zöldek, akik a hatalom legnagyobb kritikusaikent kezdtek palyafutasukat, mara koaliciokepesek, együttmüködesre hajlanak, de ez az evtizedes tapasztalatnak es a belatasnak köszönhetö. Ezek közül a tapasztalat biztos hianyzik az LMP-nel, a belatas pedig - az együttmüködes szempontjabol nezve - csak az egyik feleben van meg. Miert kell hat karhoztatni az egesz partot, amikor kb. ugyanannyi az együttmüködesre hajlo, mint, az elutasito? Mit kellene tenniük Javoreknak?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.30. 16:16:09

@Wilkomirski:

" ugyhogy varjuk ki a veget."

szerintem tárgyalás közben is megláttuk volna a végét, de tisztább lett volna a kép, jobb lett volna a kommunikáció, meg esetleg létrejöhetett volna valami.

a schifferisták a tárgyalás közben is mondhattak volna nemet,d e akkor legalább tudták volna, hogy mire mondanak. most fogalmuk nincs, mire mondtak nemet, és hogy az mit jelent.

" A nyugati zöld mozgalmak, akik a peldat jelentenek, 30 eve vagy meg regebben kezdtek szervezödni"

igen, és ők végigcsinálták a dolgot. az LMP viszont zöldpárti dologban semmit nem csinál és gyurcsánutálattal pótolja. az LMP most olyan helyzetben van, mint a nyugati zöld pártok voltak sok éve, de az LMP rossz irányba megy, nem abba, amibe a nyugati zöld pártok mentek.

erre nincs mentség.

, velük szemben az LMP most kb. 4 eve letezik es teljesen mas hatterü (nemcsak zöld) emberek is reszet kepezik. A nyugati zöldek, akik a hatalom legnagyobb kritikusaikent kezdtek palyafutasukat, mara koaliciokepesek, együttmüködesre hajlanak, de ez az evtizedes tapasztalatnak es a belatasnak köszönhetö. Ezek közül a tapasztalat biztos hianyzik az LMP-nel, a belatas pedig - az együttmüködes szempontjabol nezve - csak az egyik feleben van meg. Miert kell hat karhoztatni az egesz partot, amikor kb. ugyanannyi az együttmüködesre hajlo, mint, az elutasito? Mit kellene tenniük Javoreknak?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.30. 16:18:17

@Wilkomirski:

a válaszban benne maradt a te kommented vége:

az LMP-nek pont azt kell tennie, mint a német zöldeknek. zöldnek kell lenniük, ott kell akciózniuk, és nem kell félniük a baloldaltól. itt leírtam, miért nem olvastad el?

piroslapok.blog.hu/2012/11/19/mit_tanulhat_az_lmp_a_nemet_zoldektol

Wilkomirski 2012.11.30. 17:08:28

@Brendel Mátyás: azt értem, mit kellene tenni az LMP-nek úgy általában, és el is olvastam, amit írtál, de a kérdésem, hogy mit kellene tenni Jávor Benedekéknek, az konkrétan arra vonatkozik, hogy van-e értelme bármit is tenniük az E14-nek nemet mondó LMP-ben, vagy pedig ki kellene válniuk, és új zöld mozgalmat alapítaniuk.

És vajon mi az a reális időkeret, amin belül még végre lehetne hajtani egy ilyen pozitív fordulatot vagy elkülönülést, amivel egyúttal jelzik az E14-nek, hogy szeretnének komolyan beszélgetni az együttműködésről?
süti beállítások módosítása