Semmit? Róluk? Nélkülük?

 2013.04.05. 20:11

A napokban lezajlott egy fontos találkozó Bajnai Gordon és néhány határon túli magyar szervezet képviselője és támogatója között. Az eseményen nagyjából olyan kijelentések hangzottak el, amelyekre számíthattunk, és amelyek önmagukban ideális irányát vázolják a határon innen és túl élő magyarság kétoldalú politikai kapcsolatrendszerének. Ám az utóbbi hetek eseményei számos olyan kérdést vetnek fel az úgynevezett "nemzetpolitika" terén, amelyek megválaszolása vagy legalább részleges megfontolása nélkül gyakorlatilag nem sok értelme van - és lesz az elkövetkező évtizedekben - arról beszélni, hogy kinek lesz választójoga Magyarországon és hogyan.

E kérdések a magyarság mint a Kárpát-medence különböző régióiban élő, az ezeréves magyar államot, történelmet és kultúrát sajátjának érző népcsoport szempontjából két alapvető, a politikában szinte teljesen mellőzött, a köztudatban pedig majdhogynem egészében hiányzó problémakörbe csoportosíthatóak: 1. A régiónkban élő népek képesek-e, és kell-e nekik az együttélésnek valamiféle pozitív, egymás kölcsönös megbecsülésén, tiszteletén és elfogadásán alapuló formáját együtt, kölcsönösen megvalósítani? 2. Az erre vagy ennek ellenkezőjére tudatosan vagy épp tudatlanul, közvetlenül vagy közvetett módon törekvő politika mennyiben képes és mennyiben akarja figyelembe venni a "való életet"?

Az utóbbi hetekben Székelyföld nemcsak az etnikai feszültségek, hanem a magyar-magyar és a magyar-román és általában a különböző népek együttélésének lehetőségéről való gondolkodás középpontjává vált számos médiumban. Ennek közvetlen oka nyilvánvalóan a magyar politikában nagy vihart kavart székelyzászló-ügy, a Sabina Elena által viselt fejpánt Európát bejáró története vagy épp a román döntéshozók és az őket támogató értelmiség kérlelhetetlensége a székelyföldi autonómia ügyében.

Míg a magyar kormány tiltakozással, szolidaritásvállalással vagy épp lazább "keménykedéssel" reagál, illetve úgy tűnik: tud reagálni ezekre az ügyekre, addig a román kabinet is csak azt teszi, amire képes: kivár, hogy végül majd meghozhassa kétharmaddal élve a Románia területi újjászervezéséről szóló döntést, ami hosszú időre megpecsételheti az erdélyi és a székelyföldi magyarság sorsát. Ám ugyanígy a magyar kormány "nemzetpolitikája" is döntő lehet a romániai magyarságra nézve: az a primitív, a történelem és a kultúra rombolásán, sárba tiprásán alapuló "etnicizmus", amely Orbánék és Pontáék nemzetfelfogását egyaránt jellemzi, évtizedekre eldöntheti a magyar kisebbség, és ezzel nem mellesleg az "anyaországi többség" sorsát, valamint a románokkal való együttélés minőségét.

Mert itt alapvetően mégis csak arról van szó, hogy vagyunk mi, magyarok, meg ők, a románok, és lévén, hogy szomszédos nép vagyunk, meg kell próbálnunk európai módon együtt élnünk egymással. Ez az egyetlen lehetőségünk, ha magunkat valamiféle európai kultúrában gyökerező nemzetnek tartjuk - ahogyan egyébként a románoknak is. A vegyes etnikumú területeken pedig - különösen ott, ahol a magyarok és a románok száma egyaránt jelentős - épp olyasmi kezd most történni, ami ezzel ellentétes irányba vezet, és ami a "be nem teljesült múlt" feléledéséhez vezethet.

Markó Béla nemrég egy interjúban a 23 évvel ezelőtti romániai eseményeket felidézve beszélt arról, hogy Marosvásárhelyen 1990 tavaszán tömegek estek egymásnak a magyarok és a románok közötti feszültség eredményeképp. Akkor a románok ütöttek először. Emberek haltak meg és lettek örökre nyomorékok csak azért, mert románok vagy magyarok voltak. Most Elena homlokpántja kapcsán - az elmúlt évtizedekben a székelyföldi etnikai viszonyok felborulása keltette feszültség és a közvetlen előzmények ismeretében - úgy tűnik, hamarosan újra megismétlődhet mindez a Székelyföldön. És lehet, hogy ezúttal a magyarok fognak ütni először. Azok, akiket 1990 után újból legalapvetőbb kisebbségi jogaik elvesztésével, csorbításával fenyegetnek, és  azok, akiket hazug ideológiákkal és egy sosem létező "székely nemzeten" alapuló autonómia megvalósításának szükségszerűségével hülyítenek Budapestről, hogy végképp elfelejtsék, hogy a saját életükről, sorsukról szóló döntéseket nekik, saját maguknak kell meghozniuk. A politikusoknak pedig legfeljebb közvetítő szerepük lehet ezekben a kérdésekben.

A most kialakult probléma pedig mindenki számára fontos: minden magyarnak és románnak egyaránt, függetlenül attól, hogy országában a többségi vagy a kisebbségi nemzet tagja, és hogy vegyes lakosságú területen él-e vagy sem. Ha kulturált, európai nemzetben élni azt jelenti, hogy egy közösség tagjaként felelősségünk van azért, hogy ne azért szülessenek emberek, hogy azok mások szemét kiverjék vagy mások az ő szemüket verjék ki a nemzetiségük miatt, akkor a jelenlegi helyzetet nem nézhetjük tétlenül: olyan politikusokra, politikai pártokra van szükségünk, olyan elitet kell választanunk magunknak, akik képesek ennek a felelősségnek a tudatában kormányozni és ezzel összehangban cselekedni még a legnehezebb időkben is. 

Hosszú távon egészen biztosan megérné.

Címkék: bajnai gordon román marosvásárhely székely székelyföld markó béla állampolgári tudatosság sabina elena

A bejegyzés trackback címe:

https://reflexblog.blog.hu/api/trackback/id/tr355202404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.04.06. 11:18:55

Ez szar. Eklektikus, helyenként követhetetelen. Nem kelti fel a figyelmemet, nincs egy jó gondolatmenete. És az elején egy ordenáré vulgaritással kezdődik, aminek semmi indoka nincs.

alfax 2013.04.06. 21:27:57

@rabelais: te biztos fidesznyik vagy. Bajnai gordon kitünő szakember aki csak jót akar az országnak . Önzetlenül.

Ő egy jó EMBER.

csupa nagy betüvel.

Aki szerint Bajnai Gordon rossz ember az szerintem nem való az országba. de még külföldre se!

akist 2013.04.06. 21:30:01

A szerzőnek eszébe se jut, hogy a Székelyföld esetében a megoldás csakis egy dél-tiroli szintű autonómia lehet. Semmi más!

alfax 2013.04.06. 21:31:26

még egy fideszes. mi van itt?

akist 2013.04.06. 21:32:08

@alfax: Ha olyan nagyon jó ember , a következő választáson szavazhat rá vagy a pártjára.

akist 2013.04.06. 21:35:50

@alfax: Nem mondanám magam fideszesnek, de talán még kommentelni nekem sem tilos. A nol.hu-ról lazán kitiltottak. Ennyit az ő sajtószabadságukról...

unionista (törölt) 2013.04.06. 21:49:45

@akist:
olyan aligha legfeljebb akkor lesz ha második bécsi döntés újra hatályba nem lép. dél-tirol ugyanis szomszédos ausztriával. székelyföld földrajzi értelemben el van szakítva magyarországtól. ha az autonómia a jelenlegi székely követelések szerint megvalósulna, akkor az gyakorlatilag egy székely gettó lenne.

azért, mert a székely politikusokat egyetlen dolog érdekli: az európai pénzek fölötti diszponálás. ezért találták ki az egészet.

tartományi szinten elkülönülne az erdélyi tömb magyarság a szórványtól. ami azt jelenti, hogy a székelyföldön kívül élő kb. 600.000 magyar jogait semmi sem védené. a 600.000 székely pedig kulturálisan teljesen elkülönülne. egy gettóba lenne zárva.

ebből így sehogy se lesz dél-tirol.

kennyking 2013.04.06. 21:57:38

@alfax: Te biztosan valami Bajnaiknyik vagy.Vagy liberálnyik.Vagy jóembernyik.Csupa nagybetünyikkel.

"Aki szerint Bajnai Gordon rossz ember az szerintem nem való az országba. de még külföldre se! "
Na , ilyen nyálat még egy fidesznyik sem ír le.

Blogger Géza 2013.04.07. 00:08:53

@alfax: Így van, aki nem ájul el a libaneppertől, az hagyja el a galaxist!

hau 2013.04.07. 05:42:11

Megoldas? Bar a problema sem tiszta nekem itt. Mivaaaan?

akist 2013.04.07. 08:17:45

@unionista: A magyar határ mellett élő felvidéki magyaroknak ilyen alapon azonnal járna az autonómia. Ezzel szemben milyen kifogásai vannak?

unionista (törölt) 2013.04.07. 16:56:40

@akist:
az európai unió a magyarország esetén a határmenti eurorégiókat favorizálta. vagyis azt, hogy etnikai értelemben kiegyensúlyozott térségek jöjjenek létre. és abban a magyarok és a szlovákok is autonómok. a magyarok az európai rendezést elutasították. ebből következően semmiféle autonómia igényről nem nagyon lehet szó. mert szlovákia magától ilyet biztosan nem adna.

a székely nemzetiség számára európa kistérségi autonómiát javasolt. európából úgy látták, hogy az önálló térséggé válásnak nincsenek meg az előfeltételei. az európai rendezést a székelyek egy népszavazással elutasították. innentől kezdve a döntés románia kezében van.

tehát nem arról van szó, hogy európa magára hagyta a magyarokat és a székelyeket. hanem arról, hogy ez a két nemzetiség az európai rendezési javaslatokat lesöpörte az asztalról. mint ahogyan az eddigit történelme során mindig.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.04.08. 07:04:21

@alfax: "te biztos fidesznyik vagy. "

biztos nem. te viszont biztos hülye vagy
süti beállítások módosítása