Hol van itt az önkény?

 2013.02.21. 19:32

A Mandiner Blogban ma arról olvashattunk, hogy az Alkotmánybíróság Vajnai Attila, vöröscsillag-viselésért idehaza elmarasztalt, majd strasbourgi ítélete után rehabilitált munkáspárti politikus beadványa kapcsán megsemmisítette azt a törvényt, amely tiltja az önkényuralmi jelképek használatát. Az a törvény viszont, amely a holokauszt és a kommunizmus tagadását bünteti, természetesen érvényben marad, így mégsem lesz könnyű dolga annak, aki a kommunista vagy a náci diktatúrák jelképeit kívánja magára aggatni, hiszen ezért adott esetben akár börtönbe is kerülhet. Ráadásul a jogalkotó vélhetően a további korlátozás lehetőségét válsztja - ha másképp nem, akkor a "gránitszilárdságú alkotmány" ötödik módosításával.

A probléma nyilván korántsem megoldott, és a jelenlegi magyar kormányt ismerve vélhetően nem is lesz rá értelmes megoldás - sem a véleménynyilvánítási szabadság, sem pedig a szélsőségek megfékezésének tekintetében. Persze nagyon nehéz is lenne egyetlen egy - vagy akár több - "helyes" és "európai" megoldást találni.

Abban egyetérthetünk a bejegyzés szerkesztőjével, hogy fontos a véleménnyilvánítási szabadság, ezért egy "fejlettebb demokráciában" kevesebb korlátokra lenne szükség ezen a téren. Ez rendben is van, ezért alapvetően nem a jelképek puszta megjelenítését, használatát kellene szankcionálni, hanem mondjuk a használat konkrét kontextusát, a használat közbeni viselkedést figyelembe véve kellene eldönteni egy adott esetről, hogy az bűncselekmény-e vagy sem. Persze ehhez jól megírt törvény és józan mérlegelésre képes bírák kellenek. Mindkettő együtt.

Ami ezzel összefügg - és amiben a cikk szerzőjével már kevésbé érthetünk egyet - az a vörös csillag és a horogkereszt közé tett egyenlőségjel. Hiszen, ha a használattól és a kontextustól tennénk függővé a büntethetőséget, akkor a vörös csillagnak még inkább létezhetne olyan, politikai mozgalomhoz köthető használati lehetősége, ami nem a gátlástalan politikai bűnözéshez és a totalitarista diktatúrákhoz köthető. Legalábbis ha elfogadjuk azt, hogy a 19. századi munkásmozgalom nem ilyen. Persze ez attól is függ, milyennek látjuk a történelmet, már pedig sejthető, hogy azok számára, akik egy törvénynek köszönhetően Bajcsy-Zsilinszky Endrét a kommunista diktatúra megalapozásában vagy kiépítésében szerepet játszó személyiségnek tartják, és lecserélik a róla elnevezett utca nevét, nem sokat számítanak a történelmi tények és a történettudomány eredményei. Jó, persze lehet azon vitatkozni, hogy mennyire objektív vagy ideolgiamentes a történettudomány, meg azon is, hogy kit és mit hogyan kellene megítélni a munkásmozgalom történetében, de abban szinte száz százalékig biztos vagyok, hogy - kommunista jelképekkel ellentétben - ma egyetlen, nyugati világbeli, szakmailag elismert történész sem adna létjogosultágot annak, hogy a ma Európában általánosan tiltott náci jelképeknek a nácizmuson és a vele rokon diktatúrákon túl lenne bármiféle pozitív jelentése, vagy hogy létezne olyan politikai kontextus, amelyben a hitleri jelentéstől függetlenül használhatták ezeket.

Persze megjegyzem, szvasztikát ettől még nyugodtan lehet hordani, azzal semmi baj sincs, még ha kicsit hasonlít is a horogkeresztre.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a vörös csillag használatát valamilyen módon ne kellene korlátozni, sőt: amennyiben a jogalkotó túl engedékeny, az indulatokat szül, valamint több érintett társadalmi csoportban is elősegíti a szélsőségek terjedését. Ezért semmiképpen sem lenne tanácsos például azt megengedni, hogy valaki, valamilyen tömegrendezvényen, vagy csoportosan, másokkal együtt, akármilyen ürüggyel önkényuralmi jelképeket használjon, beleértve az ötágú vörös csillagot is és annak bármiféle használati lehetőségét, például egy "ártatlan" május elsejei felvonulást. Elég sok indulatot gerjesztene, ha pártok logóján, demonstrációkon transzparenseken, masírozó emberek karján önkényuralmi jelképeket látnánk.

Az ellen viszont semmi kifogásunk sem kellene, hogy legyen, hogy valaki teljesen egyedül, otthon, vagy akár az utcán is ilyeneket aggasson magára, fotókat posztoljon a relikviáiról, esetleg egyedül, szépen, csöndben megemlékezzen a "hőseiről". Hogy miért? Mert az egyéni véleménnyilvánítás az interneten pl. már így is olyannyira korlátok nélküli, hogy az önkényuralmi jelképek legális használata nem sokat változtatna a helyzeten. Ott van például az az "emberalkatú", aki saját kommentelő nevét német vaskeresztekkel díszíti, és közben a náci fajelmélet atyjait megszégyenítő buzgalommal gyaláz embereket - amúgy szintén a Mandiner Blog írása kapcsán. Vajon jobban mutatna a komment (az oldalon a második) egy horogkereszttel?

Persze ez a játék a jelképek viselésével akkor jó leginkább, ha nincs egyedül az ember. Szóval, ha a törvény a csoportos viselést tiltaná, akkor biztosan nem lenne több horogkeresztes vagy vörös csillagos fószer az utcán - bár ki tudja-, vagyis ily módon igazából nem járulna hozzá a szélsőségek további terjedéséhez. Ráadásul eléggé úgy tűnik, hogy az internet bizonyos mértékben segít kiélni  emberek "önkényuralmijelkép-használati vágyát", ezért az egyéneknek szóló - a gyakorlatban már részben lezajlott - liberalizáció indokolt lenne.

A probléma inkább ott van, hogy vannak szélsőségek. Egy konstruktív társadalomképpel rendelkező kormányzat pedig inkább az ilyen jelenségeknek a csökkentését kívánja elősegíteni, nem pedig "kommunista utcanevekre" vadászik.

Címkék: kommunista demonstráció vörös csillag horogkereszt szélsőjobboldal

A bejegyzés trackback címe:

https://reflexblog.blog.hu/api/trackback/id/tr965096713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.22. 12:55:12

A 19 századi munkásmozgalmak tudtommal nem használták a vörös keresztet. Az 1917-es forradalom után kezdték el használni, méghozzá a polgárháború alatt.

Wilkomirski 2013.02.22. 13:07:36

Ok, köszi. Nem tudom egyébként, ki használta először a vörös csillagot, de állítólag Marx és Engels kedvelte ezt a jelképet.
süti beállítások módosítása