Öntudatos generáció?

 2013.02.15. 11:35

Az európai jóléti társadalmak válsága, a multikulturalizmus csődje és a törékeny, előnytelen kompromisszumok, újabb eladósodás és egy problémákkal küszködő gazdasági rendszer továbbműködtetésével fenntartható európai béke úgy tűnik, már a legfiatalabb generációban is a a kritika, az elégedetlenség, sőt a düh hangjainak felerősödéséhez vezet. Ennek kitűnő példája az a mozgalom, amelynek honlapjára a napokban bukkantam. Az Öntudatos Generáció egy francia mintára létrejött, fiatalokból álló csoportosulás, mozgalom, amely élesen és rendkívül kemény hangon bírálja a szülők generációját, a magyar és az európai közállapotokat, a jólét, a multikulturalizmus és a végtelen növekedés mítoszát. A honlapon megfogalmazott kritikák - vélhetően azért, mert még eléggé "gyerekcipőben jár" a projekt - kissé elnagyoltak, állításaik, feltételezéseik ködösek, pontatlanok, retorikájuk pedig jobbára a populizmuséra emlékeztet. Politikai mozgalmak esetében természetes az agitáció, úgyhogy ezzel még nem is lenne gond, viszont amikor már a harmadik hosszú szakaszt olvastam tele ugyanazokkal a lapos, semmitmondó állításokkal, hogy a multikulti ezért meg azért nem jó, meg hogy az uralkodó ideológia nem engedi kibontakozni saját identitásunkat, stb., szinte majdhogynem betelt a pohár.  Amikor pedig "magyarellenes rasszizmusról", "a magyar örökké bűnös nép" állításról mint az "uralkodó ideológia" egy fontos eleméről vagy a holokausztól mint a magyar történelem erőltetetten középpontba helyezett eseményéről olvastam, akkor már végképp elegem lett, és hirtelen magam előtt láttam a 25 évvel ezelőtti Orbán Viktort a többi Fidesz alapítóval. Vajon ők is ilyen módon viszonyulhattak akkor a magyar és az európai társadalmak problémáihoz, vagy csak a mostani agyament barbárságaikat látom bele a negyed százada indult "antikommunista társadalomkritikájukba"?

A holokauszt kérdéséből kiindulva igen jól rávilágíthatunk az oldal tartalmával kapcsolatos problémákra. Szeretném rögtön megjegyezni, hogy a magyar emberek történelmi tudatában, emlékezetében egyáltalán nem bír központi jelentőséggel a holokauszt, ráadásul még a történelemkönyvekben sem. Arról pedig végképp kevesen tudnak és kevesen ejtenek szót, hogy hogyan és milyen eszközökkel működött közre a magyar lakosság a zsidók üldözésében és elpusztításában. Arról pedig szintén kevesen tudnak, hogy mit köszönhet a magyarság a zsidóságnak, hogy annak, amit magyar művészetnek, kultúrának, oktatásnak, tudománynak, sportnak, stb. nevezünk - tehát az öntudatos Generáció által nagyra becsült "magyar identitás" -, létrejöttében és fejlődésében milyen fontos szerepet játszottak izraelita honfitársaink, akiknek ország- és nemzetgyarapító tevékenységét azzal hálálták meg elődeink, hogy gyermekeiket megfosztották az egyetemre járás lehetőségétől. Legalább is komoly akadályokat állítottak eléjük. Ahogyan a mai fiatalok elé állítanak - szüleiknek munkájáért, saját maguk, gyerekeik és az ország boldogulásáért tett erőfeszítéseiért és szavazataiért cserébe.

Ugye, mennyire nem korrekt elvenni valakitől a tanulás lehetőségét? Ráadásul így? És ugye, mennyire nem esik jól? Ahogyan a zsidóknak sem eshetett jól a numerus clausus, meg aztán valószínűleg az sem, hogy lényegében őket tették meg bűnbakká Nagy-Magyarország széteséséért és a két világháború közötti szociális feszültségekért. És persze az sem, hogy aztán segítettünk a németeknek kiirtani őket.


Persze ezt nem azért emeltem ki, mert nem értenék egyet a vonatkozó részben azzal, hogy a zsidóknak és a palesztínoknak egyaránt joga van élni az általuk lakott földön, és hogy Izraelt bírálni nem antiszemitizmus, hanem azért, hogy rámutassak arra, hogy francia oldalakat másolni, vagy inkább "átültetni", "magyarítani" úgy, hogy az illető nem ismeri a magyar és az európai történelmet, egy-egy problémakörhöz kapcsolódó alapvető információkat, tényeket, kulturális, társadalmi, politikai vonatkozásokat, az finoman szólva gáz.

Szóval nem javaslom lájkolni az oldalt, mindenesetre elolvasni érdemes, lehet belőle tanulni, és aki teheti, vesse össze az eredetivel, ami talán előrevetíti azt, ami majd a magyar"követőkkel" történni fog, ha egyáltalán történik majd valami.

Címkék: fidesz felsőoktatás zsidó cigány antiszemitizmus ellenzék multikulturalizmus numerus clausus állampolgári tudatosság öntudatos generáció generation identitaire

A bejegyzés trackback címe:

https://reflexblog.blog.hu/api/trackback/id/tr575081457

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.16. 15:00:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vladimir964 2013.03.18. 11:04:57

Gyáriparosok: Ganz Ábrahám, Weiss Manfréd, Lőwy Izsák, Fischer Mór,
Nobel díjasok: Békésy György, Gábor Dénes, Harsányi János, Herskó Ferenc, Hevesi György, Oláh György, Polányi János, Wiegner Jenő
Egyéb tudósok: Neumann János, Teller Ede, Falk Miksa, Korányi Frigyes,
Művészek: Déry Tibor, Faludy György, Pulitzer György, Tony Curtis, Peter Falk, Korda Sándor, Munkácsy Mihály, Moholy-Nagy László, Solti György, Goldmark Károly, Garas Dezső, Ignotus Pál, Heltai Jenő, Rejtő Jenő
Sportolók: Petschauer Attila, Hajós Alfréd
Akkor tehát ezek mind a magyar nemzet kárára tevékenykedtek, és a magyarságot elsorvasztani és tönkretenni igyekeztek ugye?

promrbrown 2013.03.18. 14:50:54

Nem kell történelmi példákat hozni. Komolytalan az oldal, majd aki úgy érzi lájkolja, és megnyugszik, hogy ő mindent megtett a "forradalomért" :)
süti beállítások módosítása