Ha-ha-harcias egyetemisták?

 2013.01.27. 09:48

Megint a Haháról írok, pedig egyelőre nem terveztem újabb cikket. De hát történnek az események, sőt, maga a HaHa is belépett a hallgatói mozgalmak értelmezői közé, ami dicsértes. Így annak ellenére hozzáfűzök egy-két megjegyzést saját gondolatmenetemhez, miközben igyekszem rámutatni a HaHa írásában rejlő problémákra, hogy előző írásom miatt legyurcsányistáztak, mert arról írtam, hogy a HaHa folytathatna párbeszédet ellenzéki pártokkal is.

Nem írtam olyat, hogy üljenek le tárgyalni most és azonnal valamiről, csak azt, hogy esetleg nem baj, ha beszélgetnek arról, hogy egyetértenek-e a diákok hat pontjával, és az sem, ha erről esetleg születik valamilyen nyilatkozat. Hogy miért? Mert a HaHa vitorlájából eddig kb. mindenki ki akarta fogni a szelet, akikkel eddig együttműködött (HÖOK) és akikkel szeretne tárgyalni (kormány, miniszter), szóval most jelenleg nincs "partner". Ráadásul, ha valaki a mindenkori kormányra akar hatást gyakorolni, akkor azért nem árt figyelni, ki vagy kik állnak az ellenzéki oldalon.

Persze nem azt állítom, és nem is azt akartam állítani azzal, hogy "veszíthetnének-e bármit is [HaHa], ha leülnének tárgyalni a pirosakkal, a zöldekkel, vagy akárkivel, akik épp nem narancssárgák, tehát nincsenek hatalmon, viszont valamikor a közeljövőben egészen biztosan kormányra kerülnek", hogy mindenképp le kell ülniük tárgyalni az MSZP-vel, a DK-val vagy az LMP-vel, esetleg Bajnaiékkal, hanem csak azt, hogy a poltikai pártokkal való tárgyalás nem természetellenes vagy perverz dolog politikai alapon szerveződő diákmozgalmak esetében, és komoly vesztenivalója sincs egy ilyen mozgalomnak, főleg, ha "partnerei" a padlóra akarják küldeni.

Amivel nem számoltam az előző bejegyzésben - és amire most a HaHa írása nagyon jól rámutatott - az az ellenzéki pártok viszonyulása a diákmozgalmakhoz. Teljes mértékben igaz az, hogy az, ahogyan az MSZP vagy a DK viszonyul társadalmi mozgalmakhoz vagy demostrációkhoz, tehát hogy azokra a politikai haszonszerzéshez vezető új utakként, lehetőségekként tekintenek, és ezt még csak nem is igazán akarják vagy tudják leplezni, az mindenképp óvatosságra kell, hogy intse a hallgatókat. Ezért helyes is az a gondolat, hogy következetesen nem kérnek belőlük. És ezzel tényleg nem számoltam az előző bejegyzésben. (Na de mi a helyzet egy "korrekt" megkeresés esetében más politikai erők részéről, ami nem tárgyalást, programegyeztetést, csak beszélgetést, együtt gondolkodást várna a diákoktól?)

Az elutasításnak és a politikus/politikai elit- és pártellenességnek azért van egy másik oldala is: aggasztó, hogy benne a politikából és a politikai kultúrából való kiábrándultságban "klasszikus" és "népszerű" formája köszön vissza. Többek között olyan sztereotípiákban, mint az "oligarcha" vagy a "belvárosi ballib körök", de azért érezhető a HaHa cikkében a lakosság széles rétegei által vallott "egy kutya mindegyik", és az "úgysem lesz másképp" hozzáállás is. Emellett persze ott van az is, hogy határozottan változást akar a HaHa, de nem világos: miért gondolja a cikk szerzője, hogy értelmes dolog a mindenkori kormányok noszogatása, hogy tartsák be az ígéreteiket, ha azok már eleve politikai haszonlesők gyülekezetéből verbuvált seggfejek - akikkel amúgy addig nincs is mit beszélni, amíg hatalomra nem kerülnek. Valamit kezdeni kell velük, ehhez pedig szemléletváltás kell és stratégia.

Egy számomra szimpatikus stratégiáról már az előző bejegyzésben említést tettem - persze a gyurcsányistázók figyelmét ez elkerülte. Igenis lenne értelme annak, hogy a HaHa más civil szervezetekkel összefogva egy jelentős társadalmi bázissal rendelkező és a társadalom széles rétegeit képviselő civil mozgalom bázisa legyen. Eleinte tömegtüntetésekkel, de később természetesen programalkotással és politikai mozgalommá válással. Mert politikai mozgalommá kell válni egy program megvalósításához, ha nem más pártokra vagy szervezetekre akarjuk bízni ezt. Persze a politikai mozgalom sikerességéhez szükség van a mai magyar politikában és politikai kultúrában a lehetőségek és a sokféleség felismerésére: a hagyományos sztereotípiákon és berögződéseken túl biztosan meg lehet találni azokat a lehetőségeket, amely mentén értelmes viszonyt lehet kialakítani a pártpolitikához, és amivel mellesleg bizonytalan és kiábrándult emberek tömegeit lehetne megszólítani. Persze ez sok munkát és kitartást igényel. De megérné, mert a bátorságukat és a kitartásukat korábban már bizonyító egyetemisták a társadalom és a politika átalakításának motorjává válhat. Ez lenne a diákmozgalmak lényege. 

Címkék: oktatás felsőoktatás ellenzék állampolgári tudatosság

A bejegyzés trackback címe:

https://reflexblog.blog.hu/api/trackback/id/tr815045460

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.28. 11:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

- duplagondol 2013.01.27. 11:19:43

"azok már eleve politikai haszonlesők gyülekezetéből verbuvált seggfejek"

Márpedig ha ez a tényhelyzet, akkor innen kell elkezdeni a gondolkodást.

Egyébként egyetértek. A lehetőségeik főleg abban állnak, képesek -e képzett, tömegekre hatni tudó egyetemistákat magukhoz vonzani. Szívós munka, egy vagy több kemény mag, összetartó baráti társaságok nélkül nehezen lehetne politikai mozgalmat építeni. Úgy lehet, még akkor sem, ha hasonlót már láttunk a nyolcvanas évek végén és azóta is, most is azt nyögjük.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.28. 11:36:02

Azt mondja már meg nekem valaki, hogy:

1) Miért bűn egy politikai párttól, ha politikai céllal közelít meg valakit, valamit?!

2) Konkrétan mik voltak azok a politikai haszonszerzéses történetek, amelyek olyan visszataszítóak? Mert ezt eddig még soha senki nem mondta meg konkrétan, mindig csak elhangzik az általános lózung.

3) Mi volna a korrekt közelítés? Ha az az ellenzéki párt úgy közeledne, hogy "na, mi támogatunk titeket, de ha ettől megugrik 2 százalékkal a támogatottságunk, akkor azonnal kirugjkuk a fél tagságot, hogy visszacsökkenjen a támogatottságunk, mert nekünk az a célunk, hogy ne nőjön a támogatottságunk"? Ez lenne a korrekt hozzáállás, vagy mi a halál?!

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.28. 11:39:47

kb olyan hülyeség ez a "Politikai haszonlesős" duma, mintha valaki azt mondaná, hogy "nem hívok villanyszerelőt, az úgyis csak azt akarja, hogy fizessek a munkáért, a kis haszonleső". Ja, igen, a szakember vállalkozónak az a dolga, hogy fizetségért dolgozik, és hasznot les.

A pártoknak meg az a dolga, hogy érdekekért dolgoznak, és ezért támogatottságot várnak. Politikai hasznot lesnek.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.28. 11:40:43

Ja, és ezt emiatt a haszonlesős dumáért nem osztottam meg. A többi jó, de beszartál a Ha-ha demagógiájától, és óvatoskodásból hülyeségeket is írtál.

Wilkomirski 2013.01.28. 12:02:32

@rabelais A villanyszerelős példa azért nem jó, mert ott arról van szó ugye, hogy én hívok villanyszerelőt, mert szükségem van a segítségére. A hallgatók és a politikusok esetében más a helyzet: a hallgatók kifejezetten kérték őket, hogy ne jöjjenek a tüntetéseikre.

Amúgy lehet, hogy nem minden ellenzéki szereplőre vonatkozik egyformán a minősítés, de sokakra igen.

Korrekt közeledés pedig az lenne pl, ha mondjuk valamelyik párt szervez egy oktatással kapcsolatos konferenciát, és arra meghívja a hallgatókat is, hogy elmondják a véleményüket.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.28. 12:30:44

@Wilkomirski: most komolyan azon rugóztok, hogy ki hívott kit?! ez lenne a politikai kihasználás?!

Wilkomirski 2013.01.28. 12:59:49

@rabelais: Nem kihasználás, hanem politikai hasznoszerzés. Olyan emberek próbálnak meg új társadalmi mozgalmakhoz közeledve népszerűséget, hitelt és végső soron támogatást, bizalmat szerezni, akik korábban már bebizonyították, hogy képtelenek élni a választók bizalmával. Ez vonatkozik a rasszizmus elleni vagy a szegénység elleni demonstrációkra is: azok akarnak a demonstrálók oldalára állni, akik kormányzásuk idején igencsak hozzájárultak a negatív tendenciák erősödéséhez, és akik eddig még nyilvánosan nem szólaltak meg kellő önkritikával és őszinteséggel. Lehet, hogy ez kissé előítéletes megnyilvánulás bizonyos politikusokkal szemben, de az ő nyíltságuk, őszinteségük nélkül nehéz másképp viszonyulni hozzájuk...

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.28. 14:51:00

@Wilkomirski:

"Nem kihasználás, hanem politikai hasznoszerzés. Olyan emberek próbálnak meg új társadalmi mozgalmakhoz közeledve népszerűséget, hitelt és végső soron támogatást, bizalmat szerezni, akik korábban már bebizonyították, hogy képtelenek élni a választók bizalmával."

Blabla. Ezzel szemben a tény az, hogy a legnagyobb társadalmi bizalmat a Fidesz, és utána az MSZP tudja magáénak, és NEM a HaHa. Szóval miről szól a humbug?!

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.28. 14:55:23

@Wilkomirski:

továbbá.

1) amit itt lenyomsz az egy színtiszta Fideszes agymosás. a HaHa így nem indokolhat, mert akkor kilóg a lóláb, hogy fideszbérenc.

2) Ugyanez a szöveg az LMP-re nem is értelmezhető. Tehát miért nem engedi a HaHa az LMP-t? Érthetetlen, következetlen, baromság.

Gyenge próbálkozás volt.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.28. 14:56:22

@rabelais: arra sem tudtál válaszolni, hogy mi a baj azzal, ha egy politikai párt politikai hasznot akar szerezni. ez a dolga.

Wilkomirski 2013.01.28. 15:31:11

@rabelais: ok, megpróbálok minden kérdésedre válaszolni.

"Nem kihasználás, hanem politikai hasznoszerzés. Olyan emberek próbálnak meg új társadalmi mozgalmakhoz közeledve népszerűséget, hitelt és végső soron támogatást, bizalmat szerezni, akik korábban már bebizonyították, hogy képtelenek élni a választók bizalmával."

Blabla. Ezzel szemben a tény az, hogy a legnagyobb társadalmi bizalmat a Fidesz, és utána az MSZP tudja magáénak, és NEM a HaHa. Szóval miről szól a humbug?!

Az lehet a legkevesebb érv valaki mellett, hogy sokan támogatják. Legalábbis annak, aki a mai magyar politikai kultúrát, az emberek és a politikusok beidegződéseit bírálja. A HaHa is bírál, én meg elmondtam, miben értek vele egyet és miben nem.

Egyébiránt pedig nem helyes civil szervezetek támogatottságát pártokéhoz mérni, mert ha engem pl. megkérdeznek egy közvélemény-kutatásban, most vasárnap kire fogok szavazni, biztosan nem fogok civil szervezetet mondani, csak pártot...

folyt,

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.28. 15:40:43

@Wilkomirski:

"Az lehet a legkevesebb érv valaki mellett, hogy sokan támogatják."

Neked ez volt az egyetlen érved a HaHa viselkedése mellett. Most, hogy bedőlt, azt mondod, nem érdekes?! De akkor nem marad érved!

"A HaHa is bírál, én meg elmondtam, miben értek vele egyet és miben nem. "

Nem, te elmondtál egy indoklást a HaHa viselkedésére. Egy olyan indoklást, amely sok sebből vérzett.

"Egyébiránt pedig nem helyes civil szervezetek támogatottságát pártokéhoz mérni, mert ha engem pl. megkérdeznek egy közvélemény-kutatásban, most vasárnap kire fogok szavazni, biztosan nem fogok civil szervezetet mondani, csak pártot..."

No látod, pontosan ezért KELL a civil szervezeteknek a pártokkal összefogni.

Wilkomirski 2013.01.28. 15:46:40

"továbbá.

1) amit itt lenyomsz az egy színtiszta Fideszes agymosás. a HaHa így nem indokolhat, mert akkor kilóg a lóláb, hogy fideszbérenc.

2) Ugyanez a szöveg az LMP-re nem is értelmezhető. Tehát miért nem engedi a HaHa az LMP-t? Érthetetlen, következetlen, baromság.

Gyenge próbálkozás volt."

1. Azt, hogy a Haha hogy indokol, azt tőlük kell megkérdezni, az ő cikküket kellene elolvasni, véleményezni. Mi abban a fideszes, hogyha valaki az MSZP-t szidja? Főleg ha utána ott áll az is, hogy korrekt megkeresés esetén bármely párt, szervezet felé nyitottnak kellene lennie a HaHának?

2. Az LMP is párt, és az már eddig is leeshetett volna, hogy nem a pártokkal van a baj, hanem a politikai kultúrával, valamint bizonyos pártok és hozzájuk kötődő személyek viselkedésével. "korrekt közeledés" és őszinteség, nyíltság esetén nyilván nem szabad visszautasítani a közeledést.

Ja, a válaszban természetesen az is benne van, hogy nem általában a poltikusok "hasznával" van a baj, hanem azokéval, akikről nehéz elhinni, hogy nemcsak a haszon miatt állnának a civil mozgalmak mellé.

Wilkomirski 2013.01.28. 15:56:35

@rabelais: most, hogy a legutolsó hozzászólásodat olvasom, úgy látom, azért nincs sok értelme ezt így folytatni, mert teljesen más előfeltevéseink vannak a politikát illetően. (Az megint más kérdés, hogy te az enyémeimet hülyeségnek tartod). Ezért javaslok valamit:

1. Olvasd el újból ezt a bejegyzést, az előző, kapcsolódó bejegyzést, valamint a HaHa vonatkozó írását.

2. Írd meg a véleményed terjedelmesebb formában - mondjuk egy blogbejegyzésbe - és tegyél be trackbackbe, vagy juttasd el vhogy hozzám, ígérem, el fogom olvssni, és érdemben reagálok rá!
süti beállítások módosítása